BETUL KE SOYA BAHAYA KEPADA KESIHATAN WANITA?

Sedapnya la air soya kan. Siapa je yang tak suka minum soya. Hakak paling suka minum soya time bulan puasa. Wah masa tu memang minuman bukak pose tu air soya je la.


Tambah pulak lagi beli taufu fa kat pasar malam. Simpan dalam peti kasi sejuk jap. Sedap..

Tempe. Kicap. Tahu. Semua dibuat menggunakan soya sebagai bahan asas. Dan diketahui mempunyai banyak faedah dari segi kesihatan. Ada orang kata makan tempe awet muda.

Tup tup keluar cerita mengatakan yang soya ni bahaya. Persoalannya. Betul ke soya bahaya kepada kesihatan? Terutama nya untuk wanita. Betul ke?

Tak dinafikan setiap benda ada baik dan ada buruk nya. Begitu juga la dengan soya.

KEBURUKAN SOYA


Antara keburukan soya yang diperkatakan ialah 

  1. Tinggi kandungan asid phytic yang menghalang penyerapan zat dan mineral dalam usus. Jadinya zat-zat dari makannan yang kita makan tak dapat diserap.
  2. Mengandungi hemaglutinin yang boleh mengakibatkan sel darah bercantum sesama sendiri.
  3. Mengandungi goitrogen. Akibatnya fungsi tiroid menjadi lemah.
  4. Soya genetically modified mempunyai kandungan racun perosak yang tinggi bagi memastikan soya dapat dihasilkan dengan cepat.
  5. Tinggi kandungan toksin semulajadi. Sejenis antizat yang menghalang tugas enzim mencerna makanan dalam tubuh. Toksin ini tak dapat dimusnahkan melalui proses memasak. mengakibatkan pelbagai penyakit.
  6. Wujud unsur heavy metal dalam tubuh badan.
Selain tu soya juga dikatakan boleh menyebabkan kanser terutama kanser payudara. Disebabkan kandungan phytoestrogen iaitu sejenis estrogen yang mengganggu keupayaan estrogen. 

ASAL USUL SOYA




Asalnya soya ini datang dari Asia Timur (China, Jepun). Tetapi sekarang telah diusahakan secara besar-besaran di USA. Namun begitu hampir 90% soya tersebut ditanam secara GMO iaitu soya yang telah diubah secara genetik.

Selain itu penanaman sotya menggunakan racun serangga, baja kimia yang tinggi bagi menjamin soya tersebut dapat dihasilkan dengan banyak pada masa yang singkat.

Soya ni tadi diekstrak dengan menggunakan hexana untuk menghasilkan minyak soya. Baki dari proses ini baru lah dojadikan produk-produk soya yang lain.

Macam air soya yang kita minum tu.

PERBEZAAN SOYA SHAKLEE



Shaklee juga mempunyai produk yang dibuat berasaskan soya. Iaitu ESP. Energizing Soy Protein. Tapi apa bezanya soya Shaklee dengan soya yang ada di pasaran?

Oh. Banyak beza sebenarnya.

Baca lebih lanjut kenapa soya Shaklee tak sebabkan kanser.

ESP Shaklee telah diiktiraf seluruh dunia dengan kajian klinikal ke atas soya yang digunakan. Ia mengandungi hanya kacang soya non-GMO. Iaitu soya yang tidak diubah secara genetik.

Kebanyak soya dibasuh dengan menggunakan alkohol. Proses pembersihan ini membuatkan isoflavon  yang banyak khasiatnya, hilang dari kacang soya.

ESP Shaklee dicuci dan diproses dengan menggunakan air. Ianya bertujuan untuk mengekallkan isoflavon, genistein dan daidzein dalam kacang soya yang digunakan.


ESP bukan sahaja baik untuk kesihatan kulit tetapi dapat membantu kita untuk kekal awet muda. Korang kalau nak kekalkan awet muda jom dapatkan ESP sekarang.


Share this article :
+
Previous
Next Post »
2 Komentar untuk "BETUL KE SOYA BAHAYA KEPADA KESIHATAN WANITA?"

tak tahu plak soya ni boleh mendatangkan bahaya

Tak tahu pulak kacang soya bahaya untuk kesihatan terutama wanita.

Terasa nak berhenti minum air soya pula lepas ni.

Barangan Shaklee memang terbaik.

Terima kasih diatas komen saudara/saudari yang dikasihi. Saya amat menghargainya.

Terima Kasih Komen Anda
 
Template By. Kunci Dunia - Designed By sensasi2020
Back To Top