Sebelum ni saya dah share resepi untuk minggu pertama. Jom saya share resepi yang anda boleh try untuk minggu kedua bulan puasa pulak.
- Mee Hailam
- Ketam Bertelur
- Ayam Kepak Masak Minyak Bijan
- Kari Kambing Kashmir
- Ikan 3 Rasa
- Ikan Pari Lemas
- Tandoori Kurau
RESEPI RAMADHAN MINGGU 4 << KLIK SINI
>> MEE HAILAM
Bahan-bahan:
1 kg mee/kueh teow/mee hoon (6/8 orang)
6 biji bawang putih (tumbuk/penyekkan)
Rencah ayam/udang/sotong
Sos tiram garam secukup rasa
6 biji cili api
3 sudu besar tepung jagung (cairkan dalam setengah cawan air sejuk) sayur (kobis bunga/sawi/carrot/baby corn)
6 biji bawang putih (tumbuk/penyekkan)
Rencah ayam/udang/sotong
Sos tiram garam secukup rasa
6 biji cili api
3 sudu besar tepung jagung (cairkan dalam setengah cawan air sejuk) sayur (kobis bunga/sawi/carrot/baby corn)
Cara memasak:
1. Tumiskan bawang putih dan cili api.
2. Kalau dah garing letakan rencah, kemudian letak air 3 cawan dan garam secukupnya.
3. Masukkan sos tiram setengah botol kecil.
4. Kemudian masukkan air tepung jagung utk pekatkan kuah.
5. Masukkan sayur-sayuran dan mee.
>> KETAM BERTELUR
Bahan-bahan:
2 ekor ketam yang agak besar dibuang kulit yang keras tu dan dibelah dua.
3 sudu sos tiram
3 sudu sos cili
3 sudu cili yang dah diblend
7 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih yang agak besar
Sepotong halia
Sebiji telur
Garam sedikit
Gula sedikit
Minyak untuk menumis bawang besar
Cara memasak:
1. Tumbuk cili, bawang putih, bawang merah dan halia tumiskan sehingga bangkit baunya
2. Masukkan secawan air
3. Masukkan ketam, tutup kuali sehingga 10 minit
4. Masukkan segala sos, gula dan garam secukup rasa
5. Bila semua dah nampak macam sebati, masukkan telur yang dah dipukul,
6. Kacau cepat-cepat supaya telur tak berketul. .
2. Masukkan secawan air
3. Masukkan ketam, tutup kuali sehingga 10 minit
4. Masukkan segala sos, gula dan garam secukup rasa
5. Bila semua dah nampak macam sebati, masukkan telur yang dah dipukul,
6. Kacau cepat-cepat supaya telur tak berketul. .
>> AYAM KEPAK MASAK MINYAK BIJAN
Bahan-bahan:
Beberapa ketul kepak ayam/drumstick ke apa2 lah
Sesame oil/Minyak bijan
Serbuk lada hitam
Fish sauce/Sos ikan
Bawang putih 5 ulas ( Potong nipis2)
Sos tiram
Sesame oil/Minyak bijan
Serbuk lada hitam
Fish sauce/Sos ikan
Bawang putih 5 ulas ( Potong nipis2)
Sos tiram
Cara memasak:
1.Lumurkan ketul2 ayam tu dengan minyak bijan, sos tiram, sos ikan(jgn banyak sesangat - secukup rasa). Campurkan bawang putih yg dihiris. Perapkan lbh kurang 1 jam.
2. Sejam kemudian angkat, taburkan serbuk lada hitam (terpulang ikutkepedasan).
3. Panaskan oven, Masukkan dalam oven lbh kurang 30 minit. Setiap 10 minit hendaklah tambah sos ikan terhadap ketul ayam tadi.
2. Sejam kemudian angkat, taburkan serbuk lada hitam (terpulang ikutkepedasan).
3. Panaskan oven, Masukkan dalam oven lbh kurang 30 minit. Setiap 10 minit hendaklah tambah sos ikan terhadap ketul ayam tadi.
>> KARI KAMBING KASHMIR
Bahan-bahan:
1 camca besar garam masala
4 ulas bawang putih dicincang halus
2 cm halia dicincang halus
Sedikit garam
2 camca kecil serbuk cili
1 camca besar serbuk ketumbar
1/2 camca kecil serbuk buah pala
1 camca besar serbuk jintan kasar
1 camca besar paparika
4 labu bawang besar dihiris nipis
1 kg daging kambing didadu ( Bahagian kaki )
150ml Tairu
2 camca besar tomato puri
1/2 cawan kacang dhal direbus sampai lembut dan dimesin
1/2 cawan daun ketumbar dicincang halus
2 biji cili hijau dihiris
Minyak Vesawit untuk menggoreng
Air secukupnya
Garam secukup rasa
4 ulas bawang putih dicincang halus
2 cm halia dicincang halus
Sedikit garam
2 camca kecil serbuk cili
1 camca besar serbuk ketumbar
1/2 camca kecil serbuk buah pala
1 camca besar serbuk jintan kasar
1 camca besar paparika
4 labu bawang besar dihiris nipis
1 kg daging kambing didadu ( Bahagian kaki )
150ml Tairu
2 camca besar tomato puri
1/2 cawan kacang dhal direbus sampai lembut dan dimesin
1/2 cawan daun ketumbar dicincang halus
2 biji cili hijau dihiris
Minyak Vesawit untuk menggoreng
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Cara memasak:
1. Gaulkan daging kambing dengan sedikit garam dan garam masala dan goreng sebentar. Keluarkan dari periuk dan asingkan. Dalam periuk yang sama tumis bawang besar sampai kuning dan garing lalu di masukkan semula daging tadi.
2. Masukkan semua bahan-bahan yang lain ke dalam daging kecuali dhal dan kacau rata dan dikecutkan selama 10 minit.
3. Masukkan air dan Dhal didihkan sampai empuk. Tambahkan garam dan tabur kan daun ketumbar dan cili hijau.
2. Masukkan semua bahan-bahan yang lain ke dalam daging kecuali dhal dan kacau rata dan dikecutkan selama 10 minit.
3. Masukkan air dan Dhal didihkan sampai empuk. Tambahkan garam dan tabur kan daun ketumbar dan cili hijau.
>> IKAN 3 RASA
Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap / kerapu sedikit bawang putih (ditumbuk)
1 inci halia
2 biji tomato (agak masak)
6 biji cili merah
10 biji cili padi
2 sudu sos tiram
2 sudu sos cili
1 sudu sos tomato
Sedikit gula, garam
5 ulas bawang merah - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
Cara memasak:
1. Goreng ikan (spt biasa) garing / separuh garing (terpulang). Tos kan minyak. Ketepikan.
2. Tumis bawang putih (naik bau) + bhn kisar
3. Masukkan semua sos tadi, gula, garam dan sedikit air
4. Tuang atas ikan
1 inci halia
2 biji tomato (agak masak)
6 biji cili merah
10 biji cili padi
2 sudu sos tiram
2 sudu sos cili
1 sudu sos tomato
Sedikit gula, garam
2. Tumis bawang putih (naik bau) + bhn kisar
3. Masukkan semua sos tadi, gula, garam dan sedikit air
4. Tuang atas ikan
>> IKAN PARI LEMAS
Bahan-bahan A:
1 bahagian ikan pari yang telah di potong (sederhana besar) - di basuh bersih - sediakan besen sebagai acuan untuk kertas timah yang boleh di muatkan denganikan pari tadi, kemudian lapik dengan kertas timah 3-4 helai, biar tebal sikit supaya tak koyak. Biarkan kertas timah tu besar macam nak balut hemper! supayasenang nak balut ikan pari tu. - letak ikan pari ke atas acuan kertas timah. (biarkan dulu ikan tu releks)
Bahan-bahan B:
5 biji bawang putih di hiris nipis dan dipotong memanjang (macam batang mancis)
2 biji bawang besar di belah dua dan di mayang halus
2 batang serai di mayang halus
1 helai daun limau purut di koyak empat
25 biji cili padi di mayang halus halia sebesar ibu jari kaki di hiris nipis dan di potong memanjang
1biji cili besar (merah) di mayang dan dicincang halus
3 sudu besar minyak masak
2 sudu besar sos minyak ikan
Sedikit ajinamoto
1/2 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil gula
Bahan-bahan C:
10 biji limau kasturi
5 biji bawang putih di hiris nipis dan dipotong memanjang (macam batang mancis)
2 biji bawang besar di belah dua dan di mayang halus
2 batang serai di mayang halus
1 helai daun limau purut di koyak empat
25 biji cili padi di mayang halus halia sebesar ibu jari kaki di hiris nipis dan di potong memanjang
1biji cili besar (merah) di mayang dan dicincang halus
3 sudu besar minyak masak
2 sudu besar sos minyak ikan
Sedikit ajinamoto
1/2 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil gula
Bahan-bahan C:
10 biji limau kasturi
Cara memasak:
1. Campurkan kesemua bahan B, dan gaul sehingga rata, kemudian masukkan ke dalam bahan A.
2. Barulah bahan C di perah keatasnya, balut ikan pari tadi dengan rapidan kemas.
3. Biarkan selama 15 minit untuk dia mesra dengan kesemua bahan-bahan tadi.
4. Lepas tu kukus/bakar selama 20 minit
2. Barulah bahan C di perah keatasnya, balut ikan pari tadi dengan rapidan kemas.
3. Biarkan selama 15 minit untuk dia mesra dengan kesemua bahan-bahan tadi.
4. Lepas tu kukus/bakar selama 20 minit
>> TANDOORI KURAU
Bahan-bahan:
3 keping ikan kurau
1 biji liamu purut
1 sudu besar halia (dicincang halus)
2 biji bawang putih (dicincang halus)
5 sudu besar yoghurt
1 sudu kecil serbuk cili
10 gm serbuk ketumbar
10 gm jintan halus
Setangkai daun ketumbar (dipotong halus)
Garam dan lada hitam secukup rasa
2 sudu besar minyak sapi
1 biji liamu purut
1 sudu besar halia (dicincang halus)
2 biji bawang putih (dicincang halus)
5 sudu besar yoghurt
1 sudu kecil serbuk cili
10 gm serbuk ketumbar
10 gm jintan halus
Setangkai daun ketumbar (dipotong halus)
Garam dan lada hitam secukup rasa
2 sudu besar minyak sapi
Cara memasak:
1.Gaul bawang putih, halia, yoghurt, serbuk cili, rempah, garam dan lada hitamdalam sebuah mangkuk.
2. Ikan kurau dibersihkan dan perap sekurang-kurangnya tiga jam.
3. Setelah itu, sapu sedikit minyak sapi dan panggang selama 15 hingga 20minit.
4. Hidangkan bersama roti atau nasi.
2. Ikan kurau dibersihkan dan perap sekurang-kurangnya tiga jam.
3. Setelah itu, sapu sedikit minyak sapi dan panggang selama 15 hingga 20minit.
4. Hidangkan bersama roti atau nasi.
Ha.. tu dia 7 resepi untuk menu buka puasa. Menyelerakan bukan. Jom kita try sama-sama.
p/s: resepi ni saya dapat dari fb. terima kasih kepada yang sudi kongsi resepi ni.
Till we meet in the next entry..
~~Selamat Berpuasa~~
~~Happy Reading~~
Till we meet in the next entry..
~~Selamat Berpuasa~~
~~Happy Reading~~
0 Komentar untuk "7 RESEPI BUKA PUASA MINGGU KEDUA"
Terima kasih diatas komen saudara/saudari yang dikasihi. Saya amat menghargainya.